Home آموزش فیلترهای خودرو : تمیز شوند یا تعویض کنیم؟

فیلترهای خودرو : تمیز شوند یا تعویض کنیم؟

0
فیلترهای خودرو

بازدیدها: 209

فیلترهای خودرو ، به مرور زمان کیفیت عملکرد خود را از دست می‌دهند و بسته به شرایط می‌توان آن‌ها را تعمیر یا تمیز کرد. اتومبیل شما از فیلترهای متنوعی استفاده می‌کند تا همه‌ی اجزا، کارکرد روان و مناسبی داشته باشند. فیلترهای روغن و سوخت با جدا کردن گرد و خاک و ناخالصی‌ها، مانع از آلودگی قطعات پیشرانه‌ی خودرو می‌شوند. طبیعتا پس از مدتی، لازم است که این فیلترها تعویض شوند. با این حال خوب است که با نشانه‌های یک فیلتر مشکل‌دار آشنا شوید تا چنانچه قابل تمیز شدن بود، نیازی به خریدن فیلتر جدید نباشد.

فیلتر هوا

فیلترهای موجود در خودروی شما از مواد گوناگونی مانند کاغذ، فوم و پنبه ساخته شده‌اند. آن‌ها اجزایی مانند غبار، گرده، مه‌دود و دیگر آلاینده‌های ورودی به خودرو را فیلتر می‌کنند. فیلتر هوای ورودی نصب شده در داخل محفظه‌ی پیشرانه، مانع از ورود ذرات به پیشرانه و اختلال در عملکرد آن می‌شود. فیلتر کابین هم معمولا پشت جعبه‌ی داشبورد یا کنار پدال‌ها قرار گرفته است.

نشانه‌های مشکل‌دار شدن فیلتر هوا

چنانچه فیلتر شما با ایراد مواجه شده باشد، علائمی از خود نشان می‌دهد که می‌توانید متوجه آن‌ها شوید. نشانه‌های مرسوم ایرادات فیلتر هوا عبارت هستند از:

  • کاهش بهره‌وری سوخت
  •  کاهش سرعت
  • کثیف شدن شمع
  •  مواجهه با مشکل در راندن اتومبیل
  •  روشن شدن چراغ چک خودرو

چنانچه فیلتر هوای کابین دچار مشکل شده باشد، ممکن است این نشانه‌ها را مشاهده کنید:

  •  بوهای نامطبوع از دریچه‌های هوا
  •  سر و صدای اضافی از فن کابین هوا
  •  کاهش جریان هوا از دریچه‌های جریان هوا

سوالی که مطرح می‌شود این است که در چنین مواردی باید فیلتر را تعویض کرد یا مشکل با تمیز شدن رفع خواهد شد؟ به طور کلی، فیلترهای هوای خودروی شما قبل از این که نیاز به تعویض پیدا کنند، چند باری قابل تمیز شدن هستند. بسته به نوع کثیفی فیلتر، می‌توان آن را با یک دستگاه مکش یا پارچه‌ی مرطوب تمیز کرد. فواصل زمانی تعویض یا تمیز کردن فیلتر بستگی به الگوهای خاص رانندگی شما دارد، اما بد نیست با هر بار تعویض روغن، فیلترها هم چک شوند. هر چند که فیلترهای هوا معمولا خیلی گران نیستند. از این رو تعویض آن‌ها پس از بروز هر گونه مشکل، ایده‌ی خوبی به حساب می‌آید.

فیلتر روغن

فیلتر روغن معمولا از سلولز ساخته شده است. این فیلتر‌ها در برابر خاک، روغن اکسید شده یا ذرات فلزی از اجزای متحرک پیشرانه محافظت می‌کنند. این آلاینده‌ها می‌توانند در نقاط کوچک و مخفی پیشرانه جای بگیرند. فیلترهای روغن معمولا در پایین یا کنار پیشرانه خودرو قرار گرفته‌اند.

فیلتر روغن خودروی شما در صورت بروز مشکل، این علائم هشدار دهنده را نشان می‌دهد:

  • صدا‌های نامعمول از سمت پیشرانه
  •  وجود روغن سیاه، سفید یا ریگ‌دار بر روی سطح میله‌ی عمق‌یاب روغن
  • روشن بودن چراغ چک پیشرانه یا چراغ روغن

دوباره این سوال مطرح می‌شود که در چنین شرایطی باید فیلتر را تعویض کرد یا مشکل با تمیز کردن فیلتر حل خواهد شد؟ احتمالا تعویض فیلتر در این مورد کار هوشمندانه‌تری باشد. عمل تعویض فیلتر روغن بهتر است در هر بار تعویض روغن انجام شود و فاصله‌ی زمانی این تعویض بسته به نوع رانندگی و استفاده‌ی شما از خودرو دارد.

فیلتر سوخت

هر قطره‌ای از سوخت که وارد پیشرانه خودرو می‌شود، باید از این فیلتر عبور کند. این فیلتر از ورود هرگونه ذرات یا ناخالصی که می‌تواند باعث مهار احتراق یا آسیب به اجزای داخلی پیشرانه شوند جلوگیری می‌کند. محل قرارگیری فیلتر سوخت بسته به نوع وسیله‌ی نقلیه متفاوت است. اما در حالت کلی، این فیلترها در در امتداد لوله‌های سوخت‌رسانی یا داخل مخزن سوخت قرار دارند.

علائم بروز مشکل

پیشرانه‌ی شما تمایلی به دریافت روغن کثیف ندارد. بنابراین در صورت مواجهه با شرایط نامطلوب، شما را باخبر خواهد کرد. یک فیلتر مسدود شده این علایم را از خود نشان می‌دهد:

  • پیشرانه به راحتی روشن نمی‌شود
  •  توقف خودرو در زمان رانندگی
  •  کند شدن شتاب
  • حرکت دادن سخت اتومبیل پس از توقف موقت

در این مواقع، مانند حالت فیلتر روغن، بهترین گزینه آن است که فیلتر سوخت را تعویض کنیم. بر خلاف فیلتر روغن، زمان‌بندی خاصی برای تعویض فیلتر سوخت وجود ندارد. با مشاهده‌ی هر یک از علایم بالا، حتما اقدام به تعویض فیلتر سوخت کنید. یک مکانیک ماهر مطمئن است که علت وجود این مشکلات، چیزی جز مشکل‌دار بودن فیلتر سوخت نیست.

فیلترها هم مانند لنت‌های ترمز و لاستیک‌ها، رفته رفته دچار فرسودگی و استهلاک خواهند شد. علایمی که آن‌ها نشان می‌دهند، شما را از وجود مشکل آگاه خواهند کرد اما این به آن معنا نیست که برای خرید فیلتر جدید عجله کنید. گاهی اوقات این امکان وجود دارد که با تمیز کردن کامل آن‌ها، شرایط را به حالت عادی برگردانید و پول ذخیره شده را صرف تفریحات دیگر کنید!


در اتواپ بیشتر بخوانید:

نکات مهم در مورد تعویض روغن ترمز خودرو؛ تفاوت روغن آبی و زرد چیست؟

سیستم پاشش سوخت و انژکتور خودرو را بهتر بشناسید

تسمه دینام و علائم خرابی آن را بشناسید!

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

خروج از نسخه موبایل